Ascultarea

Cand cineva ne vorbeste, s-ar putea sa-l ascultam cu atentie; dar daca nu aratam acest lucru, vorbitorul nu are de unde sa stie daca ne gandim la ceea ce spune sau la ultimul meci de fotbal pe care l-am vazut.
Fara un raspuns, fara o reactie din partea noastra, vorbitorul nu are cum sa presupuna ca am auzit si am inteles totul. Aratand interes fata de ceea ce auzim il incurajam pe interlocutorul nostru sa continue. Exista cateva metode simple si eficiente pentru a-I indica vorbitorului ca il ascultam cu atentie.

Semnalarea interesului

Putem semnala faptul ca suntem interesati si ca ne implicam in ceea ce auzim:
Mentionand contactul vizual. In timp ce ascultam, trebuie sa il privim pe vorbitor direct in ochi. Oamenii simt ca atunci cand ne uitam la ei, ii ascultam si absorbim informatiile pe care ni le comunica.
Neintrerupandu-i pe vorbitori. Trebuie sa-i lasam pe ceilalti sa-si termine fraza fara sa intervenim la mijlocul acesteia, chiar daca ni se pare ca ceea ce avem noi de spus este de zece ori mai important sau mai interesant decat ceea ce asculti. Oamenii vor interpreta orice intrerupere ca pe o lipsa de respect pentru ideile lor si, indirect, pentru ei.
Incuviintand. Dand din cap din cand in cand(in sens pozitiv) si zambind, ne vom manifesta aprobarea fata de ceea ce auzim si vom arata ca suntem pe aceeasi lungime de unda cu vorbitorul.
Fiind atent. Renuntam la jocul cu cheile, cu creioanele sau cu suvitele de par si vom inceta sa parem neatent, cu gandul in alta parte. Oamenii interpreteaza gesturile marunte ca rasucirea inelelor sau a ceasului de mana, fluieratul sau rasfoitul unor hartii ca neatentie, chiar daca noi ascultam cu real interes ceea ce ni se spune.
Relaxandu-ne. Adoptand o atitudine relaxata, ne manifestam concentrarea, iar cei care ne vorbesc vor avea impresia ca au capatat toata atentia noastra.
Toate aceste semnale permit celor cu care comunicam sa masoare atentia cu care ii ascultam si gradul in care absorbim informatiile pe care ni le furnizeaza.

savoarea vietii
Viata de zi cu zi, masini, fotbal, fete, baruri, cluburi, bancuri,stiri, comentarii,citate,music,movie,marketing, management, comunicare, negociere,etc

Reclame